Голота на вигадки хитра, або Як ошукують на газових заправках

Обмани на заправках

Якщо обман можливий, він обов'язково відбудеться. Авантюристи є скрізь, і це не теорія змови, а сумна дійсність. Якщо ви не вперше за кермом, напевно знаєте популярні схеми недозаправки авто бензином. Наївно вважати, що з газом усе по-іншому.

У будь-якому місті є мережа АЗС, але кожна станція по-своєму будує взаємини з клієнтом. Сценарії містифікацій відпрацьовані роками, і деякі вже стали класикою. Новачкам про них корисно пам'ятати, адже хто заздалегідь попереджений, той надійно озброєний.

Таріровка – розбіжність показань

Усе геніальне просте, навіть якщо це шахрайство. У даному випадку відбувається банальне накручування показників вручну.

Як це здійснюється?

Є лічильник, що рахує кількість відкачаної з цистерни газової суміші, і є табло, яке це відображає. Біда в тому, що вони не синхронізовані, і після підкручування потрібних важелів бажане успішно видається за дійсне. Тобто 0,7 л газу чарівним чином перетворюються на повноцінний літр.

Виявити різницю візуально нереально. Єдиний спосіб зрозуміти підступ – це приїхати на останніх парах і попросити закачати повний бак. Розрахований на 43 л резервуар прийме лише 85% палива, що відповідає 37 л.

Скромні злодюжки не виходять за показник 39 л, і водії до них претензій не мають. Однак якщо лічильник показує 41 л і вище, то або ви стали свідком дива, або назріває скандал.

Незаконна модернізація колонки

За правилами, коли газовий балон заповнений, процес заправки відразу ж зупиняється автоматично. Коли бачите, що в кінці швидкість надходження палива сповільнюється, отже, над конструкцією попрацювали, і ваші «вушка мають бути нашорошеними».

Як розпізнати обман на заправці

Вирахувати нечистого на руку заправника можна, якщо не дати йому дотягнутися до кнопки і вимкнути насос. Скажіть, наприклад, що у вас має бути довгий шлях, тому хочете заправитися під зав'язку. А після цього насолоджуйтеся видовищем його мінливого виразу обличчя, коли табло показуватиме одну за одною цифри: 46, 47, 48...

Як це здійснюється?

Ємність певного розміру не прийме пального понад норму, та й автоматика перекриє доступ. Однак якщо паровідділювач поставити після витратоміра, то ось тут і почнеться «очевидне – неймовірне». Регулятор потоку зчитує газ і його пари, що надходять у бак. Коли балон повний, блакитне паливо перетікає назад у колонку через паровідділювач, але зовні все виглядає чинно і благородно, ніби резервуар автомобіля продовжує заповнюватися. Це, мабуть, найнахабніший обман.

Усім «шампанського»!

Звучить заманливо, але ніякого відношення до ігристого вина це не має. Даний спосіб ще називають «газованою водою».

Як це здійснюється?

Зазвичай машини заправляють пропан-бутаном, у якому зустрічаються великі повітряні бульбашки. Однак якщо додати трохи метану, суміш перетворюється на «шипучку», неначе тільки-но відкрили пляшку сильно газованої води.

Бульбашки забивають простір, створюючи враження заповненого бака і при цьому позбавляючи вас цілих 30% пального. Ефект триває 30–90 хвилин, після чого і приходить розуміння того, що вас надули.

Запідозрити шахрайство можна, звернувши увагу на манометр. Оскільки взимку пропан-бутан стискається, його тиск трохи падає, а тому індекс 11 атм. протягом усього року неможливий. Якщо поблизу ще й метанові балони видно, швидше за все, вас «накачали шампанським».

Трохи помудруємо

З досвіду водіїв, «шаманять» з недоливом приблизно 40% заправників, 50% з них – під заступництвом провідного інженера і тільки в 10% випадків – це політика верхівки.

Способи обманів на заправках

Найчастіше «шерифові плювати на проблеми індіанців», і оскільки високе начальство рідко відвідує кожну заправку особисто, персонал пускається у всі тяжкі. Вирішити питання, коли недоливання палива на АЗС переходить межі розумного, можна, тільки якщо вперто вимагати зв'язатися з господарем. Буде ефективно, коли пригрозити викликати поліцію, і вже вона вийде на їхнє керівництво.

Приїде бос чи ні, але влаштувати скандал за серйозної недозаправки пального корисно. При цьому персонал засипатиме вас складними термінами, більшість з яких сміливо ігноруйте. Головне, на чому необхідно наполягати, – бак не може вмістити кількість газу, що перевищує його обсяг. Щоб це стало можливим, газ потрібно стиснути, але колонка і клапани не мають такого тиску. Не важливо, що там говорять про вагу, оскільки ви платите не за кілограми, а за літри.

VipGaz